REKLAMU VYRÁBÍ A DODÁVÁ:

\"DEKO


CELOZRNNÉ VÝROBKY / BIONUTA.cz

logo_bionutaCelozrnné výrobky

Proč takové výrobky přinášejí organismu zdraví a vyvážené trávení?

pecivoRozdíl mezi obyčejným a celozrnným výrobkem je hlavně ve složení těsta, které je v případě celozrnných pečiv zakládáno moukou celozrnnou. Obilné zrno se skládá z vnějšího obalu, vnitřní moučné části a z klíčku, při čemž obal je zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny; moučná část obsahuje hlavně bílkoviny (především lepek) a škrob; klíček je opět bohatý na živiny, vitamíny a minerály, dále obsahuje enzymy a nenasycené mastné kyseliny.

Celozrnná mouka se vyrábí umletím CELÉHO ZRNA, zatímco bílá mouka vzniká umletím pouze VNITŘNÍ MOUČNÉ ČÁSTI. Bílá mouka sice má delší trvanlivost, ale je zbavena velké většiny živin původně obsažených v celém zrnu - pochopitelně. Nyní se podíváme, jak takové ochuzení vypadá v procentech:

Ochuzení bílé mouky v % je následující:
  • -60% vápníku
  • -76% železa
  • -85% hořčíku
  • -78% zinku
  • -77% vitamínu B1
  • -80% vitamínu B2
  • -86% vitamínu E
Pečivo nemusí být 100% celozrnné, aby bylo zdravější! Již přidáním třetiny nebo poloviny celozrnné mouky se jeho výživová hodnota významně zvyšuje.

NTY4Nm